A túró, a barack és a tojásfehérje habfelhő hármasát nem kell senkinek sem bemutatni, ám én most a rákóczi túróst modern köntösben készítettem el, pite formájában, szokatlan díszítéssel. A hiedelmekkel ellentétben a süteménynek semmi köze II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez. Az édesség névadója Rákóczi János cukrászmester, aki által kitalált túrós desszert receptje 1937-ben jelent meg először egy szakács szaklapban. Az édesség az 1958-as brüsszeli világkiállításon is jól szerepelt.
Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
1 ek porcukor
1 csipet só
12 dkg vaj
2 ek tejföl
1 tojássárgája
Krém:
50 dkg túró
3 ek porcukor
4 tojássárga
1 citrom reszelt héja
1 ek tejföl
2 ek búzadara
Hab:
5 tojásfehérje
5 ek cukor
1 üveg házi baracklekvár
Elkészítés:
A tésztához összemorzsolom a vajat a liszttel, porcukorral és a sóval. Ha már homogén a massza, hozzáadom a tojássárgáját és a tejfölt, néhány mozdulattal cipót formálok belőle és behűtöm, amíg elkészül a töltelék. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral majd hozzáadom a túrót, tejfölt és a megmosott citrom héját belereszelem.
A tésztát 25 cm átmérőjű piteformába simítom és 10 perc alatt elősütöm.
Ezután a tésztát megkenem bőven baracklekvárral majd rásimítom a túrókrémet. További 10 perc alatt elsősütöm.
A habhoz felverem a fehérjéket porcukorral, míg jó kemény nem lesz. Ezt habzsákba vagy tiszta zacskóba töltöm és kis halmokat kezdek nyomni a pite szélétől kezdve, a közepén hagyok egy 6 cm-es kört, ahova sütés után a lekvár fog kerülni. Felső sütésre állítom a sütőt és további 10 percre beteszem a tortát.
Ha megsült, a közepére öntök még lekvárt és lehet is fogyasztani. Nagyon finom és igazán tartalmas desszert.