Cukormenta

Cukormenta

Sárgabarackos mandulakrémes galette

2018. augusztus 21. - JúliaKupcsik

Az idei sütitrendek egyik sztárjának lehet nevezni a galettet, ami egy tradicionális francia pite. Bretagne-ból ered és már a neolitikus korban is népszerű süteménynek számított, hiszen vékony tésztája megsütéséhez elegendő volt egy tűz által felmelegített kő. Manapság mindenféle idénygyümölccsel megtöltve sütik, ami lehet szilva, barack, eper vagy szeder is vagy ezek keveréke. Én a teljesség kedvéért egy vékony réteg mandulakrémet is csempésztem alá.

img-4640.JPG

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 g finomliszt
  • 50 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 4 ek tejföl
  • 2 ek hideg víz
  • 1 ek cukor

 

Krémhez:

  • 200 g őrölt mandula + kevés szeletelt a tetejére
  • 5 dkg barnacukor
  • 100 g vaj
  • 1 tojás
  • sok-sok sárgabarack

 

Elkészítés:

A tésztához összemorzsolom a hideg vajat a liszttel és csipet sóval és cukorral, majd ha már elég homogén a massza hozzáadom a tejfölt és a vizet. Minél kevesebb mozdulattal egy cipóvá formálom. Ha nem állmna össze tejfölt lehet még hozzáadni. Ezután 30 percre a mélyhűtöbe teszem pihenni.

A sütőt előmelegítem 175 fokra. A krémhez habosra keverem a puha vajat a cukorral és hozzáadom a mandulát és a tojást.

Ha lejárt a pihentetési idő, kinyújtom a tésztát 3-4mm vékonyra és ráteszem a sütőpapírral bélelt tepsire. Itt megkenem a mandulakrémmel és szépen elhelyezem rajta a félbevágott barackokat, úgy, hogy 5-6 cmt hagyok a széleken, amit ezután visszahajtok a barackokra. Már csak egy kis mandulaforgáccsal vagy kókuszchipsszel kell megszórni és kész.

A sütőben kb 25 perc alatt aranybarnára sül, önmagában melegen, vagy vanília fagyival tálalva is nagyon finom.

img-4641.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://suticakes.blog.hu/api/trackback/id/tr7714193159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása