Most egy hónapra eltűntem ugyan az elővizsgák áradata és a karácsonyi sürgés-forgás miatt, de újból itt vagyik és sok-sok receptet hoztam nektek. Remélem még van olyan, aki a beiglit igen, de a mézeskalácsot nem unja még, mert hoztam nektek egy receptet, amit mindenképpen ki kell próbálnotok, annyira jól sikerült. Abban a legtöbben egyetérthetünk, hogy a mézeskalácsban a legkritikusabb rész a puhulás, nem győzzük kivárni, dobozba zárni, almát tenni mellé, egyzsóval mindent, hogy a kívánt lágyságot elérjük. Ez a mézeskalács azonnal puha, omlós, és kihűlés után sem keményedik meg, plusz különleges ízét a dió és a saját mézeskalács fűszerkeverék adja. Sütésre fel!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg barnacukor
40 dkg méz
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
házi fűszerkeverék: 2 ek fahéj, 1 ek gyömbér, 1 tk szerecsendió, 1 tk szegfűszeg
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
2 tojás
20 dkg darált dió
Elkészítés:
A mézet, vajat és a cukrot felmelegítem egy edényben, eközben összekeverem a száraz anyagokat: a lisztet a dióval, fűszerekkel, citromhéjjal, szódabikarbónával és sóval. Amint összevegyült a ragacsos massza és kicsit kihűlt a 2 tojást belekeverem, itt fontos, hogy a massza ne legyen túl meleg, mert a tojásból könnyen rántotta lehet. Ezután a tojásos mézes keveréket összeforgatom a száraz hozzávalókkal. Egy ragacsos és lágy masszát kell kapni, ha szükséges, egy kis mézzel összemelegített tejet lehet még hozzáadni. Másnapra össze fog állni egy nyújtható formára, ahogy szépen összeérik. Ha elkészült, beteszem a hűtőbe egy éjszakára. Másnap meglisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtom és 180 fokon 6-7 perc alatt világosra sütöm.
Máz: egy tojásfehérjét kb 20 dkg porcukorral és egy kevés citromlével felverek, akkor jó, ha nagyon-nagyon sűrű, így nem fog elfolyni a sütiken. Habzacsóba töltve díszítem vele a kalácskákat.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat