Egyik személyes kedvencem a magyar hagyományos sütemények közül. Tökéletesen kitalált recept minden alkotóeleme nagyon jól passzol egymáshoz és ezáltal kiteljesedetté teszik az ízélményt. Nagyszerű a harmónia a csokoládé, főzött vaníliakrém, pórkölt dió, rumos mazsola és a citrusok illóolaja között. Bár kicsit hosszadalmas az elkészítése, de egyáltalán nem bonyolult, így kezdőknek is bátran ajánlom.
Hozzávalók:
1 vékony kakaós piskótalap
1 vastagabb, kettévágott fehér piskótalap
1 l tej
5 ek liszt
8 tojássárgája
1 vaníliarúd
35 dkg cukor
1 citrom és narancs héja
2 dl rum
20 dkg dió
7 dkg mazsola
1 üveg baracklekvár
kakaópor a szóráshoz
Öntethez:
3 ek kakaópor
1 dl tej
1 habtejszín
1 ek pudingpor
A piskótákat korábbi receptekben már leírtam nektek, de nagyon egyszerűen meg is jegyezhető, mindig a tojások plusz egy kanál víz összegével megegyező kanál lisztre lesz szükség, cukorból ennek felére, a mehanizmusnál pedig a liszt lassan történő beleforgatásán van a hangsúly. A kakós lapnál két evőkanál kakaóport a liszthez keverünk és még óvatosabban keverjük a tojásos masszához, mert a kakaóportól könnyebben összeesik a tészta.
Tehát van 2 fehér és egy barna piskótalapunk az elöbbi kettévágása után. Most elkészítjük a krémet. A vaníliarudat kikaparjuk és a tejjel felforraljuk, közben a tojássárgákat 20 dkg cukorral jó habosra keverjük fehéredésig, majd hozzáadjuk a lisztet és ezzel is elkeverjük. A tejet apránként hozzáadagoljuk, aztán visszaöntjük a tűzhelyre és kis fokozaton, állandó kevergetés mellett besűrítjük.
A mazsolát beáztatjuk egy dl rumba, és legalább fél órán keresztül ázni hagyjuk.
Amíg kihűl a krém és a mazsola ázik, elkészítjük a szirupot. 2 dl vizet 15 dkg cukorral és a citrom és narancs héjával összeforraljuk, majd szobahőmérséklerűre hűtjük és 1 dl rummal felöntjük.
A diót megpirítjuk és durvára vágjuk.
Elkezdjük az összeállítást.
1. Egy téglalap alakú üveg tálba fektetjük az első fehér lapot, meglcsolojuk a szirup harmadával, rákenjük a krém felét és rászórjuk a mazsola és dió felét, a mazsola rumját bele lehet önteni a szirupba.
2. A második lap a kakaós legyen, ezzel ugyanígy járunk el.
3. A befejező piskótát meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük baracklekvárral és vastagon meghintjük kakaóporral.
Néhány órát pihenentejük az ízek összeérése miatt, a legjobb, ha egy éjszakát áll.
A csokiöntethez összekeverjük a kakaóport a tejjel, pudingporral, cukorral és összemelegítjük amíg kicsit besűrűsödik. Ha kihűlt lehet beleönteni egy kis rumot, aki nagyon szereti.
Végül felverjük a tejszínhabot, és lehet is tálalni.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat