Cukormenta

Cukormenta

Somlói galuska

2017. december 28. - JúliaKupcsik

Egyik személyes kedvencem a magyar hagyományos sütemények közül. Tökéletesen kitalált recept minden alkotóeleme nagyon jól passzol egymáshoz és ezáltal kiteljesedetté teszik az ízélményt. Nagyszerű a harmónia a csokoládé, főzött vaníliakrém, pórkölt dió, rumos mazsola és a citrusok illóolaja között. Bár kicsit hosszadalmas az elkészítése, de egyáltalán nem bonyolult, így kezdőknek is bátran ajánlom.img_4532_1.JPG 

 

Hozzávalók:

1 vékony kakaós piskótalap

1 vastagabb, kettévágott fehér piskótalap

1 l tej

5 ek liszt

8 tojássárgája

1 vaníliarúd

35 dkg cukor

1 citrom és narancs héja

2 dl rum

20 dkg dió

7 dkg mazsola

1 üveg baracklekvár

kakaópor a szóráshoz

Öntethez:

3 ek kakaópor

1 dl tej

1 habtejszín

1 ek pudingpor

 

A piskótákat korábbi receptekben már leírtam nektek, de nagyon egyszerűen meg is jegyezhető, mindig a tojások plusz egy kanál víz összegével megegyező kanál lisztre lesz szükség, cukorból ennek felére, a mehanizmusnál pedig a liszt lassan történő beleforgatásán van a hangsúly. A kakós lapnál két evőkanál kakaóport a liszthez keverünk és még óvatosabban keverjük a tojásos masszához, mert a kakaóportól könnyebben összeesik a tészta.

Tehát van 2 fehér és egy barna piskótalapunk az elöbbi kettévágása után. Most elkészítjük a krémet. A vaníliarudat kikaparjuk és a tejjel felforraljuk, közben a tojássárgákat 20 dkg cukorral jó habosra keverjük fehéredésig, majd hozzáadjuk a lisztet és ezzel is elkeverjük. A tejet apránként hozzáadagoljuk, aztán visszaöntjük a tűzhelyre és kis fokozaton, állandó kevergetés mellett besűrítjük.

A mazsolát beáztatjuk egy dl rumba, és legalább fél órán keresztül ázni hagyjuk.

Amíg kihűl a krém és a mazsola ázik, elkészítjük a szirupot. 2 dl vizet 15 dkg cukorral és a citrom és narancs héjával összeforraljuk, majd szobahőmérséklerűre hűtjük és 1 dl rummal felöntjük.

A diót megpirítjuk és durvára vágjuk.

Elkezdjük az összeállítást.

1. Egy téglalap alakú üveg tálba fektetjük az első fehér lapot, meglcsolojuk a szirup harmadával, rákenjük a krém felét és rászórjuk a mazsola és dió felét, a mazsola rumját bele lehet önteni a szirupba.

2. A második lap a kakaós legyen, ezzel ugyanígy járunk el.

3. A befejező piskótát meglocsoljuk a sziruppal, megkenjük baracklekvárral és vastagon meghintjük kakaóporral.

Néhány órát pihenentejük az ízek összeérése miatt, a legjobb, ha egy éjszakát áll.

A csokiöntethez összekeverjük a kakaóport a tejjel, pudingporral, cukorral és összemelegítjük amíg kicsit besűrűsödik. Ha kihűlt lehet beleönteni egy kis rumot, aki nagyon szereti.

Végül felverjük a tejszínhabot, és lehet is tálalni.

 

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat

A bejegyzés trackback címe:

https://suticakes.blog.hu/api/trackback/id/tr1613529971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása