Cukormenta

Cukormenta

Esterházy torta

2017. október 23. - JúliaKupcsik

Külünleges alkalomra kerestem egy hagyományos torta receptjét. A nagyszüleim 60. házassági évfordulója volt az alkalom, tehát valami olyat akartam, ami a régi időket idézi még számukra is. Sokáig keresgéltem receptek után kutatva, hogy rátaláljak az eredetire. Ám kiderült, hogy ez nem olyan egyszerű, mint a Dobos tortánál vagy a Somlói galuskánál, ahol rá lehet lelni az original remekműre. Keresgélés közben találtam egy egészen helytálló verzióra, amit elkészítettem, de még megspékelve néhány aprósággal, többek között egy kis rumba áztatott aszalt meggyel, hogy semmi jó ne maradjon ki. Bátran merem állítani, hogy ez a recept lehet az a bizonyos, autentikus Esterházy torta. Hosszabb idő elkészíteni, mint átlagosan egy tortát, de nagyon megéri ez a plusz idő. Tortasütésre fel!

img_3402_1.JPG

 

Hozzávalók

A tésztához:

10 tojásfehérje

30 dkg darált, pörkölt dió

10 ev cukor

1 citrom reszelt héja

2-3 ev liszt

A krémhez:

0,5 liter tej

8 ev cukor

8dkg darált, pörkölt dió és néhány darab apróra vágva

2 ev keményítő

23 dkg vaj

1 citrom reszelt héja

1 rúd vaníilia

5 tojássárga

rumba áztatott, apróra vágott aszalt meggy

marcipán a tetejére vagy citromos cukormáz

 

Elkészítés:

A tojásfehérjéket cukorral magas fokozatú robotgéppel habosra keverem. Majd ha kész, alacsony fokozaton hozzákeverem a darált, pörkölt dióval elkevert lisztet és a reszelt citromhéjat. Kapcsos tortaformában 4 vagy 5 vékony lapot kisütök, egyenként 10 perc alatt 200 fokon.

Közben elkezdem a krém készítését. A tejet  vaníliarúd kikapart magjaival felforrósítom, amíg melegszik kikeverem a tojásokat a cukor felével, és a keményítővel, citromhéjjal. A tejből öntök egy keveset először a tojásokhoz, majd az egészet visszateszem a tűzhelyre és sűrű krémet főzök belőle. A krémet teljesen lehűtöm és ha már hideg, hozzákeverem a habosra kevert cukros vajat és a diót, és a rumba áztatott meggyet is.

Összeállítom a tortát. A tésztát és a krémet elkezdem rétegezni-one by one-krém még a tetejére is kerül vékonyan. Mi a marcipánt jobban szeretjük otthon, mint az eredeti recept szerinti citromos cukormázat, tehát engedtem a csábításnak és ennyiben eltértem az autentikus verziótól. A tetejére tehát marcipán került, továbbá egész diókkal és marcipán golyókkal díszitettem a tortát. Tálalás előtt ajánlott behűteni, de ha nincs idő anélkül is nagyon finom.

img_3407_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://suticakes.blog.hu/api/trackback/id/tr9913065276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása