Egy finom keltészta illatánál nincs is semmi ami jobban visszaadja a gyermekkor hangulatát. De ne higgyük, hogy csak a nagymamák kiváltsága a kakaós csiga, (bár senki nem vitatja el ebben a számban szerzett érdemeiket) de bárki megpróbálkozhat egy ropogós, forró kakaós csigával.
A receptem egy klasszikus tölteléket mutat be, de bátran csinálhatjuk dióval, fahéjjal vagy akár mákkal is.
Hozzávalók:
Tésztához:
3 dl tej
60 dkg liszt
25 g élesztő
egy nagy csipet só
2 ek cukor
10 dkg vaj
1 tojás
Töltelékhez:
10 dkg vaj
holland kakaópor és cukor ízlés szerinti keveréke
meggy
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt felfuttatom langyos tejben, amihez hozzáadom a cukrot. Közben a lisztet és a sót beleteszem a konyhai robotgép keverő táljába és a felfutott élesztős tejet meg a tojáést hozzáadom. Közepesen lassú fokozaton 5-6 percig dagasztom, addig megolvasztom a vajat, és azzal további 10 perc alatt kidolgozom a tésztát. Ha nem lenne elég lágy, még langyos tejet öntök hozzá. Majd konyharuhával letakarva 40 perc alatt duplájára kelesztem. Ha szépen megkelt kinyújtom 3 mm vastagra és megkenem olvasztott vajjal, meghintem a kakaós-cukros keverékkel, magozott meggyel megszórom a plusz íz végett.
Az egészet feltekerem és újnyi vastag szeleteket a tepsire helyezem. 175 fokon, szigorúan nem légkeveréses fokozaton 25 perc alatt készre sütöm.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat