Folytatódik a receptelés a klasszikusokon belül, most az aranygaluskával. Személy szerint én is most készítettem először, eddig nálunk a nagyi-sütiként volt számon tartva, de megláttam Fördős Zé receptjét és megjött a kedvem a kísérletezéshez.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 g élesztő
3 tojássárgája
3 ek cukor
2 citrom reszelt héja
15 dkg vaj
250 ml tej
csipet ső
3 ek porcukor
20 dkg darált dió
Krémhez:
6 tojássárgája
600 ml tej
4 ek cukor
1 vaníiliarúd
1 ek keményítő
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom 1dl langyos tejjel és egy kis cukorral. A konyhai robotgépbe beleteszem a lisztet, cukrot, sót, a tojássárgáját, citromhéjat, olvasztott vajból 5 dkg-ot és az élesztős keveréket. 10 percig dagasztom, majd 1 órán keresztül meleg helyen kelesztem. Négyzet alakú jénai tálat jól kikenek vajjal, és ki is lisztezem, aztán a tésztát fél cm vastagra kinyújtom és 4 cm-es pogácsa szaggatóval köröket.félköröket szaggatok. Ezeket a falatkákat egymás mellé rendezgetem a tálban, lekenem őket vajjal és megszórom porcukros, citromos dió keverékével. Addig rétegzem, amíg el nem fogy a tészta. Újabb pihentetés jön, 30 percig, utána berakom a 175 fokos sütőbe 35 percre. Közben elkészítem a vaníliasodót.
A tejet felmelegítem a vaníliarúddal, a tojássárgáját felverem a cukorral és keményítőt is hozzáadom. A tejet leveszem a tűzről és először a tojáskrémhez keverem a tejet, majd visszaöntöm az edénybe és alacsony fokozaton állandó kevergetés mellett besűrítem.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!