IKEA-ba mindenki szeret járni, körülnézni, vásárolgatni, tervezni, és enni. Az IKEA-ban az egyik legjobb dolog a húsgolyó, ebben sokan egyetéretenek, de mi az ami még olyan különlegessé tudja tenni az ottani étkezéseket? Legutóbbi látogatásom alkalmával megtaláltam erre a megoldást, azaz a Daim karamellás IKEA tortát. Szerintem ez a legfinomabb süti a boltban, most elhoztam nektek, süssétek meg ti is!
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojásfehérje
1 ek cukor
10 dkg darált mandula
5 dkg durvára vágott mandula
Krémhez:
4 tojássárgája
3 ek cukor
1,5 dl tej
2 ek keményítő
10 dkg vaj
Mázhoz:
5 dkg tejcsoki
5 dkg étcsoki
5 dkg Daim (vagy helyette karamell)
3-4 ek tej
Elkészítés:
A krémhez felverem a tojássárgákat cukorral, majd ha felhabosodott hozzáadom a keményítőt. Közben a tejet felmelegítem és apránként hozzáadom a tojásos masszához. Az egész keveréket visszateszem a tűzhelyre és állandó kevergétes közben alacsony fokozaton besűrítem, majd hozzákeverem a vajat. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, beteszem a hűtőbe.
A tésztához a tojásfehérjéket habosra keverem a cukorral, majd ha már jó kemény hozzáadom az őrölt mandulát és daraboltat is. Kisebb kör alakú tortaformába vékony lapot simítok, és 10 perc alatt 180 fokon készre sütöm az első lapot, majd ugyanígy a következő lapot is kisütöm.
A csokimázhoz megolvasztom egy kis tejjel a kétféle csokit, majd ha már szép sima a krém, belekeverem a feldarabolt Daim-et.
Összeállítom a kihűlt részeket a tortaformában. Tészta, krém, tészta, krém és a tetejére a csokimáz kerül. 5 órára beteszem a fagyasztóba, de jobb, ha egy napot is pihenni hagyjuk. Az enyém ugyan kicsit mgasabb lett a megszokott IKEA-s sütiknél, mert csak egészen kicsi sütiformák voltak nálam, de a 15 cm átmérőjű tortaformával tökéletesen vékony desszertet lehet kapni.
FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat