Cukormenta

Cukormenta

Máglyarakás

2018. október 28. - JúliaKupcsik

Jóllehet pontosan ezzel a kombinációval a világ más konyháiban nem igazán lehet találkozni, a kenyér illetve kalácspuding felfújtak vélhetően középkori eredetű népes családját gazdagítja a mi máglyarakásunk is. Mint az igazán jó fogások többsége, ez is a szegények konyhájából indult világot hódítani. A szikkadt vagy épp száraz kenyér is kenyér volt, nem kerülhetett kidobásra ínséges időkben sem.  Tartja magát az a nézet, miszerint a máglyarakás, a sárgabaracklekvárral is gazdagított tojáshabbal a tetején, főként, ha azt kissé érdesre, egyenetlenre formálja a készítője, emlékeztet a parázsló máglyára. Igaz vagy sem, van benne némi ráció.

Gyerekkorom egyik kedvenc házi édessége volt a máglyarakás, amiről mindig próbáltuk kitalálni mi minden finomságot rejthet, és hogyan alkothat ennyi különféle hozzávaló egy tökéletes egészet. Ma ezt a nosztalgikus receptet idéztem fel emlékeim alapján és alkottam meg úgy, ahogy a mamám készítette, teljes odaadással és sok-sok jósággal töltve.

img_6993.jpeg

Hozzávalók:

Alaphoz:

2 nagyobb fonott kalács

4 tojássárga

fél liter tej

2 ek cukor

4-5 alma

2 tk fahéj

15 dkg darabolt dió

5 dkg vaj

Habhoz:

4 tojásfehérje

4 ek cukor

1 üveg baracklekvár

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A kalácsot szeletekre vágom, félreteszem és a tojássárgájákat kikeverem a cukorral, majd hozzáöntöm a tejet. Az egész keverékbe belemártom egyesével a kalácsokat és szép sorban belefektetem őket a kivajazott tepsibe és ráöntöm a maradék keveréket (a legjobb a jénai tál ehhez a desszerthez). A kalácsokra szórom a felvágott diót és a szeletelt, meghámozott almát. Betolom a sütőbe, és 20 percig szikkasztom ,míg összeérnek az ízek. Közben a habhoz felverem a tojásfehérjét a cukorral és ha már jó kemény óvatosan belekverem a lekvárt. Az alapra szórom a fahéjat, rá kanalazom a habot és felső sütésen 10 perc alatt megpirítom.

img_6997.jpeg

 

 

Rákóczi túrós pite

A túró, a barack és a tojásfehérje habfelhő hármasát nem kell senkinek sem bemutatni, ám én most a rákóczi túróst modern köntösben készítettem el, pite formájában, szokatlan díszítéssel. A hiedelmekkel ellentétben a süteménynek semmi köze II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez. Az édesség névadója Rákóczi János cukrászmester, aki által kitalált túrós desszert receptje 1937-ben jelent meg először egy szakács szaklapban. Az édesség az 1958-as brüsszeli világkiállításon is jól szerepelt.

img_6945.jpeg

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt

1 ek porcukor

1 csipet só

12 dkg vaj

2 ek tejföl

1 tojássárgája

Krém:

50 dkg túró

3 ek porcukor

4 tojássárga

1 citrom reszelt héja

1 ek tejföl

2 ek búzadara

Hab:

5 tojásfehérje

5 ek cukor

1 üveg házi baracklekvár

 

Elkészítés:

A tésztához összemorzsolom a vajat a liszttel, porcukorral és a sóval. Ha már homogén a massza, hozzáadom a tojássárgáját és a tejfölt, néhány mozdulattal cipót formálok belőle és behűtöm, amíg elkészül a töltelék. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A tojássárgákat habosra keverem a cukorral majd hozzáadom  a túrót, tejfölt és a megmosott citrom héját belereszelem.

A tésztát 25 cm átmérőjű piteformába simítom és 10 perc alatt elősütöm.

Ezután a tésztát megkenem bőven baracklekvárral majd rásimítom a túrókrémet. További 10 perc alatt elsősütöm.

A habhoz felverem a fehérjéket porcukorral, míg jó kemény nem lesz. Ezt habzsákba vagy tiszta zacskóba töltöm és kis halmokat kezdek nyomni a pite szélétől kezdve, a közepén hagyok egy 6 cm-es kört, ahova sütés után a lekvár fog kerülni. Felső sütésre állítom a sütőt és további 10 percre beteszem a tortát.

Ha megsült, a közepére öntök még lekvárt és lehet is fogyasztani. Nagyon finom és igazán tartalmas desszert.

img_6946.jpeg

Málnás-csokikrémes tart

Diós brownie alapú, nagyon csokis krémes, málnával kirakott sütemény, ugye milyen jól hangzik? A tart szó egyfajta pitét jelent, aminek a tetejét gyümölcsök díszítik, tésztája általában linzer vagy kekszes, de én egy puha és fudgy brownie alapot képzeltem el hozzá, hiszen ezt mindenki szereti.

img-4993.JPG

 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3 ek liszt
  • 15 dkg étcsoki
  • 15 dkg vaj
  • 2 ek kakaópor
  • 2 ek cukor
  • 7 dkg darabolt dió
  • csipet só

Krém:

  • 5 dl tej
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg étcsoki
  • 3 ek kakaópor
  • tetejére friss málna

 

Elkészítés:

A brownie alaphoz megolvasztom a vajat, ha kicsit kihűlt hozzáadok 10dkg csokit és egy csipet sót. Közben habosra keverem a tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral, majd óvatosan kézzel hozzákeverem a kihűlt csokis vajat. A diót apróra vágom és a liszttel együtt hozzáadom a masszához. A maradék csokit felapítom és ezt is a masszába keverem, a  tojásfehérjét lágy habbá verem és utoljára belesimítom a keverékbe. Kivajazott és kilisztezett kb. 23 cm átmérőjű kör alakú tortaformába simítom és 180 fokon 7-8 perc alatt megsütöm.

A kukoricakeményítőt összekeverem a kakaóporral és kikeverem a hideg tejjel és a cukorral. Majd sűrű krémet főzök belőle és hozzáadom az étcsokit majd teljesen kihűtöm. A vajat habosra keverem cukorral majd a kihűlt krémhez adom.

A kihűlt tésztára simítom a krémet és kidíszítem a málnákkal, porcukorfelhővel beborítom.

img-5027.JPG

 

 

Sárgabarackos mandulakrémes galette

Az idei sütitrendek egyik sztárjának lehet nevezni a galettet, ami egy tradicionális francia pite. Bretagne-ból ered és már a neolitikus korban is népszerű süteménynek számított, hiszen vékony tésztája megsütéséhez elegendő volt egy tűz által felmelegített kő. Manapság mindenféle idénygyümölccsel megtöltve sütik, ami lehet szilva, barack, eper vagy szeder is vagy ezek keveréke. Én a teljesség kedvéért egy vékony réteg mandulakrémet is csempésztem alá.

img-4640.JPG

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 150 g finomliszt
  • 50 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 4 ek tejföl
  • 2 ek hideg víz
  • 1 ek cukor

 

Krémhez:

  • 200 g őrölt mandula + kevés szeletelt a tetejére
  • 5 dkg barnacukor
  • 100 g vaj
  • 1 tojás
  • sok-sok sárgabarack

 

Elkészítés:

A tésztához összemorzsolom a hideg vajat a liszttel és csipet sóval és cukorral, majd ha már elég homogén a massza hozzáadom a tejfölt és a vizet. Minél kevesebb mozdulattal egy cipóvá formálom. Ha nem állmna össze tejfölt lehet még hozzáadni. Ezután 30 percre a mélyhűtöbe teszem pihenni.

A sütőt előmelegítem 175 fokra. A krémhez habosra keverem a puha vajat a cukorral és hozzáadom a mandulát és a tojást.

Ha lejárt a pihentetési idő, kinyújtom a tésztát 3-4mm vékonyra és ráteszem a sütőpapírral bélelt tepsire. Itt megkenem a mandulakrémmel és szépen elhelyezem rajta a félbevágott barackokat, úgy, hogy 5-6 cmt hagyok a széleken, amit ezután visszahajtok a barackokra. Már csak egy kis mandulaforgáccsal vagy kókuszchipsszel kell megszórni és kész.

A sütőben kb 25 perc alatt aranybarnára sül, önmagában melegen, vagy vanília fagyival tálalva is nagyon finom.

img-4641.JPG

 

 

Oreos-epres brownie

Néhány hét kihagyás után újra itt vagyok és egy nagyon egyszerű brownie receptet hoztam nektek, ami után még mosogatni sem kell sokat! :D Ez egy számomra is új brownie-variáció, ami nagy meglepetésemre Ha elkészítitek igazi brownie-királynőknek érezhetitek magatokat, mert annyira isteni lesz! Nekem kóstolás után egyből az amerikai ismerősöm brownie-ja ugrott be, ami igen csak jót jelent. Érdemes tudni, hogy a sütink egy fudgy típusú brownie, ami azt jelenti, hogy a teteje roppanós, belül viszont krémes és selymes a sok-sok csokitól és a teavajtól.

 

Hozzávalók:

25 dkg étcsoki

12 dkg vaj

4 ek cukor

3 ek liszt

3 tojás

1 csomag vaníliás cukor

3 ek holland kakaópor

csipet só

oreo kekszek

eper

img_7966.jpg

 

Elkészítés:

A csokit és a vajat felmelegítem, de vigyázok ,hogy ne legyen túl meleg, mert azt nem szeretik a tojások. Leveszem a tűzről és hozzáadom a cukrokat, majd egyesével a tojásokat is belekeverem egyesével. Ezután hozzászitálom a lisztet, kakóport és egy csipet sót teszek még bele. 

Egy sütőpapírral kibélelt jénai formába teszem, és oreo töretekkel megpakolom a tejejét.

170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

Mikor kivettem, pár kis kocka csokit rátettem, hogy szétolvadjon a tetején és négybe vágott eprekkel díszítettem.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat

Berry-apple crumble

Az a legnagyszerűbb ebben az édességben, hogy nem számít milyen idő van, mindig a nyarat juttatja eszembe. Friss és üde íze nagyon jó kompozíciót alkot a roppanós morzsával (az angol crumble szó jelentése annytúit tesz: szétroppan, morzsolódik). Az élvezeteket a mellé tálalt vanília sodóval lehet még fokozni.

 

Hozzávalók:

25 dkg málna-eper-áfonya-szeder-ribizli vegyesen vagy tetszés szerint

2 nagy alma

fél citrom leve

3 ek barnacukor

Morzsához:

5 ek liszt

1 ek fahéj

2 ek barnacukor

5 dkg vaj

5 dkg szeletelt mandula

2 ek zabpehely

 

Elkészítés:

Az almát felkockázom és a többi  gyümölccsel egy kör alakú formába teszem,img_6874.jpeg

citromlével, cukorral összeforgatom, majd elkezdem készíteni a morzsát. A szobahőmérsékletű vajat összedolgozom a többi hozzávalóval, míg morzsszerű állagot nem kapok, és ráhintem a gyümölcsökre. 180 fokon aranybarnára sütöm.

A vaníliasodó nálam itt egy egyszerű puding volt, plusz vaníliáscukorral felturbózva.

 img_6923.jpeg

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat

 

Gesztenyés és csokoládés tekercs

Abszolút az a süti, ami nagyon gyorsan elkészül és semmilyen komolyabb sütési képességeket nem igényel. A csokoládé-meggy-gesztenye pedig egy nagyon ütős téli kombináció lehet.

img_6871.jpeg

Hozzávalók:

6 ek liszt

3 ek cukor

1 ek víz

5 tojás

2 ek holland kakaópor

Krémhez:

1 gesztenye massza

10 dkg vaj

2-3 ek porcukor

1 dl rum

meggy

Tetejére:

1 csomag pudingpor

2 ek holland kakaópor

3 ek cukor

0,5 l tej

Elkészítés:

Először meggyet és a gesztenye masszát kiveszem a fagyasztóból, hogy kellően puhák legyenek, amikoe rájuk kerül a sor.

A tészta hozzávalóiból piskótát sütök. A tojást habosra verem cukorral és vizzel, majd nagyon alacsony fokozaton belekeverem a lisztet, végül utolsó hozzávalóként a kakaóport. Ezt azért csak a végén, mert különben összeesne a tojáshab tőle. Amint óvatosan elkevertem, kész is a tészta. Sütőpapírral bélelt tepsire simítom és 180 fokon 15 perc alatt készre sütöm.

A krémhez kikeverem a vajat, gesztenyével, rummal és cukorral, és a már kihűlt tésztára kenem, meggyel megszórom.

A pudingot megfőzöm és szépen a tekercsre öntöm. Meggy szemekkel díszítem.

img_6857.jpeg

 

 

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat

 

Citrusos túrókrémmel töltött palacsinta narancssziruppal

Akár reggelinek, akár desszertnek vagy főételnek egy finom leves után is kiváló ez a recept. A túró olyan jolly joker amit mindenki szeret, és a fanyar narancsos-citromos ízvilág nagyon jól kiegészíti ennek krémességét. Bátran ajánlom kezdőkenk is, hiszen egy palacsintát bárki el tud készíteni! ;)

img_6785_1.JPG

Hozzávalók:

Tésztához:

2 tojás

nagy csipet só

5 dl tej

3 dl szóda

annyi liszt, hogy kellően hig tésztát kapjunk

olívaolaj a sütéshez

Töltelékhez:

50 dkg túró

6 ek porcukor

1 citrom reszelt héja

1 narancs leve és héja

0,5 doboz tejföl

1 csomag vaníliás cukor

Sziruphoz:

2 narancs leve és egy héja

30 ml narancsilkőr

7 dkg vaj

4 ek cukor

2 rúd fahéj

néhány szegfűszeg

 

A palacsinta tésztából 10-12 nagy palát sütök. A krémhez az összes hozzávalót összekeverem.

A sziruphoz felteszem  a tűzhelyre a vajat, narancslevet és héját a cukorral és a fűszerekkel, és hagyom, amíg sűrű szirup nem lesz belőle. Kivajazok egy jénai tűzálló tálat és a palscsintákat megtöltöm a krémmel, háromba hajtom majd lelocsolom a szirup felével, a másik felét félreteszem. 180 fokos sütőben 10 perc alatt összesütöm. A maradék sziruppal tálalás elött nyakon öntöm.

img_6782_1.JPG

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat

 

 

Profiterol

Olasz desszerteknél nálam a tiramisu mellet a profiterol a csúcsok csúcsa. Kívül és belül is csupa krém, és ami a legjobb, hogy rengeteg ízzel lehet variálni a krémeket, akár pisztáciás, málnás vagy nutellás változatot is érdemes kipróbálni, kísérletezni, megéri. :)

img_5934.JPG

Hozzávalók:

Tésztához:

15 dkg vaj

1,5 dl víz

20 dkg liszt

3 tojás

1 csipet só

Töltelékhez:

25 dkg mascarpone

1,5 dl tejszín

5-7 ek cukor

1 zacskó pudingpor

4 dl tej

1 zacskó bourbon vaníliás cukor

Szószhoz:

25 dkg mascarpone

1,5 dl tejszín

5 ek kakaópor

4 ek cukor

1 dl tej

 

Elkészítés:

A tésztához a vajat és a vizet egy csipet sóval felforralom, hozzáadom a lisztet és addig kevergetem a tűzhelyen (5-6 perc), amíg el nem válik teljesen az edény falától. Ha ez megvalósult, leveszem a tűzről és egyesével belekeverem a tojásokat. Kész is a tészta, mehet bele a habzsákba, ennek híján kanállal kis halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. Légkeveréses, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.

img_5693.JPG

img_5697.JPG

A töltelékhez főzök egy sima vaníliás pudingot a tejjel cukorral plusz vaníliás cukrot is adok hozzá. Megvárom míg kihül, beteszem a hűtőbe. Ha kihült, hozzákeverem a mascarponét, A 3 dl tejszínt habbá verem kis cukorral, a felét félreteszem és a másik felét hozzáadom a a pudingos mascarponés krémhez. 

A csokis szószhoz főzök egy sűrű csokikrémet kakaóporból, tejből és cukorból, majd kihűtöm, keveset félreteszek. Ha már szobahőmérsékletű, hozzáadom a mascarponét és robotgéppel szép simára keverem, majd a tejszínhab másik felét pedig kézzel óvatosan, hogy össze ne törjön.

A fánkok aljára egy-egy lyukat vájok egy éles késsel és mindet megtöltöm egy habzsákból a krémmel. A kis golyócskákat egy átlátszó téglalap alakú jénai tálba helyezem. img_5706.JPGNyakonöntöm a csokikrémmel és rácsurgatom helyenként a sűrű csokimázt. Még lehet reszelni rá egy kis étcsokit ha nem elég csokis. :)

img_5907.JPG

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat

 

 

Málnás krémtúró torta

Krémtúró torta, avagy a magyar cheesecke, így is hívhatnánk ezt a rendkívül egyszerű, de annál fennségesebb tortát. Még az abszolút kezdők sem tudják elrontani, mert nagyrésztg turmixolásból áll az elkészítése. A torta alján a hagymoányos linzer tészta helyett, most egy sokkal ropogósabb, és ízletesebb réteg kerül, vétek lenne kihagyni!

img_5848_1.JPG

Hozzávalók:

Tésztához:

10 dkg liszt

2 ek barna cukor

1 ek fahéj

2 ek darabolt mandula

4 dkg vaj

Krémhez:

50 dkg túró

1 doboz tejföl

1 doboz joghurt

5-6 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

4 tojás

2 csomag pudingpor 

tetejére málna

 

Elkészítés:

A tésztához összemorzsolom a vajat és a barnacukrot, lisztet, csipet sóval és a fahéjjal. Ha már mindenhova jutott vaj, belekeverem a durvára vágott mandulát és a tortaforma aljára simítom, behűtöm fél órára.

Amíg a tészta hűl, habosra keverem a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, közben összeturmixolom a többi hozzávalót és óvatosan összekeverem az egészet. Majd megszórom bőven málnával.

img_5797_1.JPG

170 fokra előmelegített sütőbe mehet is a torta, 1 óra sütésre lesz szüksége. Melegen is nagyon jó, de a leideálisabb néhány óra pihenés után.

img_5849_1.JPG

 FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat

 

süti beállítások módosítása